Jdi na obsah Jdi na menu

Vernisáž výstavy Lýdie Edlmanové

V přísálí velkého sálu můžete v rámci Času pro neobyčejné zážitky shlédnout výstavu „HRA BAREV NA PLÁTNĚ“ Lýdie Edlmanové.

Prodejní výstava obrazů za přítomnosti autorky paní Lýdie Edlmanové spojená s klavírním vystoupením studentů Základní umělecké školy Bystré.

Lýdia Edlmanová (*1954) – ryzí amatérka, která prožila 25 let ve Velké Británii. Malovat začala v červnu roku 2000. Při práci v BBC World Service krátce navštěvovala malířský kurz, kde se učila různé malířské postupy a techniky. Maluje všechno, co se jí líbí, především květy nebo krajiny. Obdivuje slavného britského krajináře Williama Turnera a jeho hru se světlem, stejně jako impresionismus Clauda Moneta. Fascinuje ji Boží zázrak přírody, potěšení nachází v kytičkách a jejich barvách. Maluje ráda a s nadšením. Těší se z každé volné chvíle, kterou má, aby ji mohla využít za paletou. Velkým a nekompromisním kritikem je její manžel, který jí zařídil „ateliér“ v jejich domě v Londýně i později na hradě ve Skotsku a všemožně ji podporoval v jejích experimentech. Rovněž v jejich staronovém domě v Poličce má ateliér, kde tráví spoustu času malováním. Její obrazy jste mohli několikrát vidět před lety zde v Poličce a několik pláten také úspěšně vystavovala na prodejní výstavě malířů skotské Vysočiny v městečku Gourock, kde strávila 13 let jako hradní paní. Může se pochlubit tím, že některé obrazy od ní zakoupili i hradní hosté, takže její díla krášlí domácnosti v USA, Norsku, Británii a v dalších zemích.
Je sice amatérkou, ale maluje z hloubky duše a s čistou radostí, aby potěšila srdce všech, kteří se přijdou na její výstavu podívat.