Jdi na obsah Jdi na menu

16. ročník dětské umělecké přehlídky TO JE HLÍNA

SKRYTÝ POKLAD

minulý rok v říjnu jsme byli osloveni nadací Modrá rybka a pozváni k účasti na charitativní dětské umělecké přehlídce s názvem „To je hlína“. Koncem ledna jsme odeslali za ZUŠ BYSTRÉ několik děl, přestože do poslední chvíle nebylo jisté, jestli se opravdu zúčastníme vzhledem k současné situaci a téměř nepřetržité distanční výuce.

Od roku 2008 soutěž „To je hlína“ podporuje rozvojovou pomoc v zemích třetího světa. Zejména podporuje vzdělávací programy nebo pomáhá s budováním škol či stavbou studen pro školy. Od září 2014 má tato nadace povolenu veřejnou sbírku.

Díla, která děti posílají do soutěže, jsou prodejní a vybraná částka pomáhá dětem v rozvojových zemích. Charitativní rozměr bude zachován i letos. Letošní sbírka pomůže shromažďovat prostředky na podporu školy v indickém Thayongu.

Cílem soutěže „To je hlína“ je podpořit dětskou fantazii, kreativitu a dětskou zvídavost. Dát možnost dětem a mladým vystavovat, tvořit a potkat se v prestižních pražských prostorách.

Veškerá díla zaslaná do letošního ročníku této charitativní soutěže To je hlína 2021 jsou momentálně vystavena  v Jindřišské věži v Praze.

Celá soutěž a letošní ročník byl představen při natáčení pro „Miluju Prahu“. Výstavu si můžete prohlédnout alespoň takto virtuálně pod následujícím odkazem.

 https://fb.watch/4gQBXk3n-k/
 

TO JE HLÍNA

1.    Charitativní rozměr 

Charitativní rozměr bude zachován i letos. Budeme shromažďovat prostředky na podporu školy v indickém Thayongu. Škola nám prosperuje a je požadavek z okolních vesnic na navýšení kapacity školy. Proto zvažujeme navýšení na 500 dětí i pro další děti z okolních vesnic.

Od roku 2008 soutěž „To je hlína“ podporuje rozvojovou pomoc v zemích třetího světa. Zejména podporujeme vzdělávací programy nebo pomáháme s budováním škol či stavbou studen pro školy. Pro výběr oblastí, kam pošleme finanční dar, máme následující pravidla:

1. Oblast je na okraji mediálního zájmu.

2. V oblasti zanechal nějaký Čech silnou českou stopu, nedokončené dílo apod.

3. V oblasti pracují čeští dobrovolníci.

Celkem jsme již odeslali přes 700 000,- Kč. Postavili jsme studnu v Bangladéši, vybudovali umývárny v Zimbabwe, nakoupili jsme školní pomůcky, hudební nástroje, kola pro děti v dětském domově ve Východním Timoru a pomohli jsme romským dětem v největším slamu v Bulharsku Stará Zagora. Od roku 2014 jsme začali spolupracovat se školou v Indickém městě Thayong ve státě Manipur. Díky naší pomoci škola mohla požádat o zařazení do státního školského systému a pomohli jsme studovat 90-ti dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Od září 2014 máme povolenu veřejnou sbírku.

Díla, která děti pošlou do soutěže, jsou prodejní a vybraná částka pomůže škole v Indii.

2.    Cíl soutěžní přehlídky „To je hlína“

Cílem soutěže „To je hlína“ je podpořit dětskou fantazii, kreativitu a dětskou zvídavost. Dát možnost dětem a mladým vystavovat, tvořit a potkat se v prestižních pražských prostorách. Podporujeme děti a mladé i z dětských domovů a děti se specifickými potřebami v jejich aktivním trávení volného času a dáváme jim možnost setkat se s vrstevníky z jiného sociálního prostředí a vzájemně se obohacovat o své zkušenosti. Mimopražské dětské skupiny mají možnost v Praze navštívit aktuální výstavy a divadelní představení.  Jde nám především o to, abychom mezi dětmi a mladými vzbudili zájem o různé umělecké obory a podpořili kreativní tvorbu. Nedílnou součástí je seznámení se s jinými kulturními odlišnostmi života dětí z rozvojových zemí. Účastníci tvoří s vědomím, že jejich výtvory budou prodány a získaný výtěžek pomůže dětem v rozvojových zemích. Tímto způsobem se mohou dozvědět o životě a historii rozvojových zemí. Důležitou přidanou hodnotou je osobní setkání, sdílení a inspirace učitelů, vychovatelů a sociálních pracovníků z přihlášených institucí. Mají možnost na Slavnostním zakončení soutěže se navzájem seznámit a příležitost podělit se o své zkušenosti, inspirovat se a navázat nové zajímavé spolupráce.

 

2006 - Lucie Lišková v rámci SHM Klubu Praha-Kobylisy založila soutěž „To je hlína“. 1. Výstava byla v garáži u Kostela sv. Terezie v Praze 8 - Kobylisích.

2008 - Od tohoto roku soutěž „To je hlína“ podporuje rozvojovou pomoc ve světě. Výtěžek z prodeje výtvarných děl se věnuje na rozvoj vzdělávání dětí v rozvojových zemích. Probíhá 1. aukce a peníze se posílají do dětského domova ve Východním Timoru.

2009 – Do soutěže vstupuje Pavel Anděl, podílí se na produkci soutěže, moderuje Slavnostní zakončení a dobročinné aukce, přivádí do soutěže známé osobnosti z veřejného života.

2011 – Přechází soutěž pod Salesiánský klub mládeže Praha – Kobylisy a rozšiřuje se o akci Dnes jím jako... (podpora dobrovolnictví ve světě ve spolupráci se Sadba o.s.).

2012 – Soutěž se rozrůstá o další soutěžní obory – film, divadlo, fotografie.

2013–Podzim – přechází soutěž „To je hlína“ pod NADAČNÍ FOND MODRÁ RYBKA. Soutěž se rozrůstá o další kategorii – literární část.

2016 - Doprovodnou akcí se stává Dětská konference v Poslanecké sněmovně

„To je hlína“ vystavovala v prostorech: Salesiánské divadlo, Chaberský dvůr, Ministerstvo kultury-Nosticův palác, kavárna „Máme otevřeno“, Švandovo divadlo, kavárna Nona – Národní divadlo, Muzeum Kampa – Sovovy mlýny, Rock cafe, Malostranská beseda, Jindřišská věž.

Jednotlivé obory mají své patrony z řad známých osobností z uměleckého života. V minulých letech patrony byli například: Milan Cais, Frederiko Diaz, David Prachař, Jindřich Štreit, Pavel Zedníček a Šimon Caban, Robert Vano, Jiří Dědeček, Andrea Forsterová-Stříbrná.

Každému ročníku vždy udělí nějaká zajímavá osobnost záštitu.

Na slavnostním udílení cen vystupují různí umělci, např.: Jaroslav Svěcený, Tam Tam Batucada, Marta Töpferova, Wabi Daněk, Jiří Dědeček, Jan Křížek (Blue efect) a další.

Soutěže se zúčastňuje průměrně 30-35 dětských kolektivů z celé české republiky. Vystavujeme cca 200-250 výtvarných, fotografických a keramických děl, celkem se soutěže zúčastní cca 300 dětí a mládeže do 26 let.

 

Náhledy fotografií ze složky TO JE HLÍNA 2021