Jdi na obsah Jdi na menu

Koronavirus očima dětí

Koronavirus očima dětí

Tyto obrázky vznikly po rozmluvě s žáky výtvarného oboru ZUŠ Bystré. Řešili jsme společně téma koronaviru, které se jistě dotklo každého z nás. Mluvili jsme o tom, jak vnímají tuto zvláštní dobu a jaké emoce si s ní spojují, jak moc je ovlivnilo to, že musí hodně času trávit doma, bez svých přátel i některých příbuzných.


Obrázky jsme tvořili po první vlně koronaviru. Snažili jsme se toto téma netabuizovat, ale mluvit o něm. Vznikl tak soubor pastelových kreseb vyjadřujících emoce dětí, emoce spojené s koronavirem. Děti zobrazovaly své emoce barevně i pomocí textu, tvorbě předcházel brainstorming, kdy jsme společně mluvili o tom, jak se cítili, co prožívali…

Potom jsme vytvářeli koláže z koronavirových buněk a tyto buňky jsme přetvářeli v něco jiného, čeho se nebojíme, co je třeba i příjemné – vznikli mimozemšťané, medúzy, planety, ostrovy, ale i květiny…


V přírodě jsme tvořili obrázky z přírodnin. Vznikly tak anticovidové léčivé buňky, které mají přinést pozitivní energii, světlo, vyléčit všechny nemocné a opuštěné. Některé obrázky jsme nechali venku v přírodě, aby je sama roznesla po Bystrém, i do vzdálenějších míst a poslala tak pomoc všem potřebným.


Ze všech těchto prací vzniká výstava, kterou bychom vám rádi ukázali v menším měřítku ve venkovních prostorách kolem ZUŠ, originály budou k vidění v knihovně v Bystrém od konce května do konce června 2021.

plakat_kovid.jpg