Jdi na obsah Jdi na menu

Jsme v MenARTu!

13. 11. 2021

wfad1i9a4k2cjyxa.jpg

AKADEMIE MenART

 

Smyslem Akademie MenART je umožnit další umělecký rozvoj nadaných studentů a inspirovat jejich pedagogy napříč uměleckými obory pod vedením předních českých umělců.

Akademie MenART vznikla v úzké spolupráci s Nadačním fondem Magdaleny Kožené, jehož cílem je podpořit a zviditelnit význam uměleckého vzdělávání v naší společnosti.

            Studijní program MenART nabízí dvojici student – pedagog roční stipendium v rámci uceleného programu spolupráce s mentory.

 

Za výtvarný obor ZUŠ Bystré byly do programu MenART vybrány tři žákyně (Karolína Kršková, Karolína Cihlářová a Pavla Šafrová). Pavla Šafrová v MenARTu uspěla a společně jsme byly přijaty do IV. ročníku Akademie MenART 2021/22 do skupiny Lely Geislerové (komiks, ilustrace).

 

Jsme v MenARTu!

 

Poslední srpnový víkend jsme absolvovaly první setkání v Kroměříži. Pavla byla jednou z 12 stipendistů, kteří se zde poprvé setkali se svou mentorkou Lelou Geislerovou. První den jsme si společně prohlédli prezentace všech přihlášených a také jsme měli možnost zblízka se seznámit s tvorbou Lely Geislerové. Bylo to velmi inspirující a plné neuvěřitelné energie. Druhý den jsme měli možnost přinést vlastní knihy a také vidět několik knih a komiksů naší mentorky Lely. Byl pro nás všechny velký zážitek vidět její tvorbu od prvních skic až po výsledné komiksy a ilustrace. Potom jsme se všichni (včetně pedagogů, kteří doprovázeli své svěřence) pustili do vlastních projektů – tvorby návrhů na ilustrace a komiksy. Celý den strávený tvořením jsme završili besedou s mentory (kromě L. Geislerové jsme se potkali ještě s M. Velíškem, který vede skupinu malby). A mimo výtvarný obor zde byli tento víkend přítomni ještě stipendisté oboru hudebního (zpěv) a obor literárně – dramatický. Večer pro nás bylo připraveno překvapení – noční osvětlená a ozvučená procházka po chodbách ZUŠ Kroměříž, která celé setkání podpořila krásným zázemím. V neděli jsme ještě pracovali na svých projektech a po obědě se rozjeli zpět do svých domovů – každý se svým rozpracovaným příběhem.

 

Tři měsíce jsme pracovali na svých projektech, měli jsme možnost sdílet je s ostatními na společné nástěnce vytvořené pro všechny stipendisty a 13. listopadu jsme se opět rozjely na další setkání, které se tentokrát konalo na půdě pražské UMPRUM. Setkání bylo jednodenní a tentokrát šlo spíše o konzultace jednotlivých rozpracovaných prací. Dostali jsem i úkol k tvoření přímo na místě – stylizovaný autoportrét tuší a štětcem. S naší mentorkou Lelou jsme se tentokrát potkali jen distančně, chybělo i několik stipendistů či jejich doprovodů, ale to už je daň, kterou si vybírá dnešní „covidová“ doba. Každý účastník přesto odjížděl se spoustou podnětných připomínek a inspirace, která se ještě zintenzivnila díky právě pořádanému „Frame festivalu“ – mezinárodní přehlídka současného komiksu, ilustrace a samovydavatelské tvorby.

 

 

Náhledy fotografií ze složky MenART