Jdi na obsah Jdi na menu

Pozvánka na zahájení výstavy_MENart 2021/22

el_pozvanka_litomysl.jpg

Naše cesta MenARTem

 

Co je vlastně projekt MenART? Smyslem je umožnit další umělecký rozvoj nadaných studentů a inspirovat jejich pedagogy napříč uměleckými obory pod vedením předních českých umělců. MenART nabízí dvojici student – pedagog roční stipendium v rámci uceleného programu spolupráce s mentory. Za výtvarný obor ZUŠ Bystré byly do programu MenART vybrány tři žákyně z naší ZUŠ (Karolína Kršková, Karolína Cihlářová a Pavla Šafrová). Pavla Šafrová v MenARTu uspěla a společně jsme byly přijaty do IV. ročníku Akademie MenART 2021/22 do skupiny Lenky (Lely) Geislerové (komiks, ilustrace), známé české výtvarnice a mimo jiné i sestry významných českých hereček Anny a Ester Geislerových. 

Poslední srpnový víkend 2021 jsme absolvovali první setkání v Kroměříži. Pavla byla jednou z dvanácti stipendistů, kteří se zde poprvé setkali se svou mentorkou Lelou Geislerovou. První den jsme si společně prohlédli prezentace všech přihlášených a také jsme měli možnost zblízka se seznámit s tvorbou Lely Geislerové. Bylo to velmi inspirující a plné neuvěřitelné energie. Obzvláště byl velký zážitek vidět její tvorbu od prvních skic až po výsledné komiksy a ilustrace. Potom jsme se všichni pustili do vlastních projektů – tvorby návrhů na ilustrace a komiksy. Celý den strávený tvořením jsme završili besedou s mentory (kromě Lely jsme se potkali ještě s Martinem Velíškem, který vedl skupinu malby). Večer pro nás bylo připraveno překvapení – noční osvětlená a ozvučená procházka po chodbách ZUŠ Kroměříž, která celé setkání podpořila krásným zázemím. V neděli jsme ještě pracovali na svých projektech a po obědě se rozjeli zpět do svých domovů – každý se svým rozpracovaným příběhem.

 

Tři měsíce jsme pracovali na svých projektech, měli jsme možnost sdílet je s ostatními na společné nástěnce vytvořené pro všechny stipendisty a 13. listopadu jsme se opět rozjeli na další setkání, které se tentokrát konalo na půdě pražské UMPRUM. Setkání bylo jednodenní a tentokrát šlo spíše o konzultace jednotlivých rozpracovaných prací. Třetí setkání se uskutečnilo v nové budově UMPRUM v Mikulandské ulici, už jen tím získalo úplně nový rozměr. Možnost prohlédnout si prostory, kde se rodila nová tvůrčí energie, která se tu teprve zabydlovala, nám dalo šanci stát se součástí toho všeho, byť jen na okamžik. Prostory nové moderní budovy, kde dominuje beton, sklo a kov jsou plné výtvarných ateliérů, zákoutí, neuvěřitelných výhledů na centrum Prahy. V jednom z „akvárií“ se uskutečnilo třetí setkání s Lelou. Práce všech stipendistů už pokročila do finálních podob, a tak byly konzultace o to intenzivnější. Lela měla ke všem profesionální a zajímavé připomínky. Na posledním setkání jsme se dozvěděli finální podobu výstavy, která proběhne v Litomyšli v rámci festivalu Smetanova Litomyšl – tzv. Smetanova výtvarná Litomyšl. Vernisáž se koná 11. 6. 2022 ve 14 hod. v Augustově tiskárně v Litomyšli (Šantovo nám. 182). Výstava bude přístupná do 10. 7. denně od 10. do 12. a od 13. do 18. hodin. 


Naše žačka Pavla udělala obrovský pokrok od začátku projektu. Vybrala si ilustraci knihy Tajná zahrada. Její první práce vznikly v akvarelu, ale postupně se „našla“ v technice perokresby. Její obrázky vynikají čistotou, lehkostí, snovou atmosférou, kterou lehce dotvářejí pastelové barevné tóny. Největší výzvou byla tvorba v programu Adobe Photoshop a zpracování jejích kreseb v počítači, protože dosud s tímto programem nepracovala. Přes spoustu překážek se jí podařilo v programu zorientovat a vytvořit několik opravdu krásných ilustrací.

 

Myslím, že MenART je pro ty, kteří se nebojí jít za svým cílem, pro ty, kteří se nebojí poznat nové věci, posunout své hranice. Určitě je i pro ty, kteří mají odvahu jít dál, než si uměli představit.  Vždy bylo zajímavé hovořit nad rozpracovanými projekty, ale i poslouchat a poznávat ostatní. Lela všem věnovala spoustu času a energie, vše s námi důkladně konzultovala a její připomínky byly trefné a profesionální.

Určitě naší účasti v MenARTu nelituji a chtěla bych tímto všem poděkovat za sebe i za Pavlu. Je to obrovská zkušenost a jsme za ní velmi vděčné. Moc děkujeme za milé přijetí v Kroměříži i v Praze, děkujeme za projekty jako je MenART.

 

 

                              

 

                                                              Mgr. Marta Kőhlerová (výtvarný obor ZUŠ Bystré)

 
 

Náhledy fotografií ze složky Naše cesta MenArtem